22Mars2018

Dr. Ramadan Xhema

Dr.Ramadan Xhema lindi më 17 dhjetor të vitit 1936 në Tupallë, komuna e Medvegjës, është atdhetar shqiptar

Familja e tij gjegjësisht babai Abaz Jusuf Vranoci ishte shpërngulur nga fshati Vranoc i Lebanës në Tupallë. Shkollën fillore në gjuhën serbe e kreu në Medvegjë Ndërsa regjistroi gjimnazin në Prishtinë në vitin 1951. Pas pak kohe u transferua në Normalen e Gjakovës.

Nga Normalja kaloi në gjimnaz me qëllim të regjistrimit në fakultetin e mjekësisë.Pasi punoi si mësues në Prishtinë regjistroi mjekësinë në Rijekë të Kroacisë. Si student i vitit të dytë burgoset nga organet e policisë. I lidhur në pranga të policisë gjat rrugës për në Leskoc kërcen nga treni dhe kështu iu ik policisë.

Pas fshehjes së gjatë prap bjen në duart e policisë dhe burgoset në Sllavonski Brod.Pas xhykimit në Leskoc lirohet si i pafajshëm.

Në vitin 1980 së bashku me morene tij arrinë në SHBA , e atje e kishte vëllanë Xhemajlin dhe axhën Hajdar dr. kirurg.

Pas arritjes në SHBA vazhdon aktivitetin kombëtar.